Wat helpt om de schroom rond het spreken over psychische problemen te verminderen? Wat helpt om het beeld te veranderen dat mensen hebben van psychische problemen en de personen die ermee kampen? Wat helpt er om aan jongeren duidelijk maken dat worstelen met je geestelijke gezondheid niet het einde van de wereld betekent? Dat er altijd licht aan het einde van de tunnel is? Wat kan jongeren inspiratie geven om op een constructieve manier om te gaan met moeilijke emoties?
Uit onderzoek weten we dat mensen aan het woord horen die zelf te maken hebben met psychische problemen het taboe op het onderwerp kan doorbreken en de stigmatisering van mensen met een psychische kwetsbaarheid vermindert.
Wanneer jongeren uit het verhaal van een persoon met psychische kwetsbaarheid horen hoe hulpverlening heeft kunnen helpen om uit de negatieve spiraal te komen, wordt ook voor hen de drempel verlaagd wanneer ze ooit zelf op een punt komen waar ze even baat kunnen hebben bij hulpverlening.
Graag benadrukken we ook dat je geen zware psychische aandoening of diagnose hoeft te hebben om hulp te mogen vragen. Iedereen voelt zich wel eens minder goed. En bij de ene persoon duurt dit langer en is dit intenser dan bij de andere. Toch verdient iedereen een luisterend oor, een hand op de schouder, iemand die het even helpt dragen …
LEF (Limburgs Ervaringsdeskundigen Forum):
Limburgs Ervaringsdeskundigen Forum – Ervaringsdeskundigheid, Limburg, geestelijke gezondheidszorg, herstel, herstelvisie (lefggz.com)
Contact via: [email protected]
DENK Leuven: DENK is een groep ervaringsdeskundigen (ED) die al een hele weg hebben afgelegd in de psychiatrie en geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). Zij weten hoe het voelt om psychisch kwetsbaar te zijn, hoe hun herstelproces verloopt en op welke manier ze elke dag opnieuw vanuit hun kracht kunnen omgaan met hun kwetsbaarheid ...
Contact: Walter Geuens via [email protected]
Discovery Colleges – Esperto Yuneco
De Discovery Colleges zijn een combinatie van een ervaringsverhaal door een jongere/jongvolwassene en een workshop rond een thema. De Discovery Colleges worden gemaakt in co-creatie tussen een professional en de jongeren met ervaring.
De jongeren zijn lid van Esperto. Dit is de YUNECO groep jongeren/jongvolwassenen met ervaring in de geestelijke gezondheidszorg. Samen met hen brengen ze ervaringsverhalen, geven ze workshops, gastcolleges, spreken ze op congressen, nemen ze deel aan beleidsoverleg ...
Op dit moment hebben ze Discovery Colleges rond 3 thema's: 'veerkracht', 'omgaan met emoties en er zijn voor elkaar' en 'verslaving'. Daarnaast kan er ook steeds een Discovery College uitgewerkt worden rond een thema op vraag. Geschikt voor leerlingen vanaf 14 jaar. Regio: Vlaams-Brabant. Duur: 2 lesuren (andere mogelijkheden bespreekbaar). Prijs: Cadeaubon per jongere die de workshop geeft. Aanvragen dienen minimum 6 weken van tevoren worden aangevraagd.
Contact via: [email protected]
Don’t hide inside: Don’t hide inside is een organisatie met professionals en ervaringsdeskundigen die een workshop aanbieden waarin een stuk psycho-educatie zit die de topics depressie, zelfverwonding, angstaanvallen, suïcidegedachten en emoties in het algemeen bespreekt.
Meer info via donthideinside.be
Contact via: [email protected]
OPZ Geel: Groepen, verenigingen en scholen kunnen in het OPZ-bezoekerscentrum Pas-sage op een attractieve manier meer informatie krijgen over het verleden, het heden en de toekomst van de psychiatrische zorg in Geel. Uniek aan dit project is dan ook dat ervaringsdeskundigen zelf bij de realisatie van het bezoekerscentrum betrokken zijn en mee de schouders zetten onder de uitbating. Hun getuigenissen vormen een essentieel deel van het bezoekerscentrum. Ze ontvangen je graag samen met andere vrijwilligers.
Een bezoek kan je aanvragen via dit formulier.
Check hier de infofiche.
Bethanië GGZ
Bethanië is een voorziening van Emmaüs.
Binnen en buiten met aandacht verbonden zijn is een belangrijke waarde binnen Bethanië GGZ. Zij bieden zorg aan mensen met een psychische kwetsbaarheid, waarbij dialoog, persoonlijke ontmoetingen en samenwerking centraal staan. Daarnaast investeren ze in vormingen voor zowel interne als externe doelgroepen, waaronder scholen, en nemen ze initiatieven om psychische kwetsbaarheid bespreekbaar te maken in de maatschappij. Met activiteiten zoals herstelverhalen door een ervaringsdeskundige, de Inside-Out Run en ‘Boterhammen in ons Park’ willen ze het bewustzijn vergroten over stigma en vooroordelen, zodat ze beter kunnen reageren op stigmatiserende situaties. Op deze manier dragen ze bij aan een inclusieve samenleving waarin herstel centraal staat.
Geschikt voor scholen uit de Voorkempen, Noorderkempen en Noord-Antwerpen.
Meer info via mail naar [email protected] of telefonisch op 0475 621820 of 03 3803038.
Please note, the translation with Google Translate is not always 100% correct, for which we apologize.
We offer this option to translate so that everyone has the chance to view this site in his or her own language.
Activate Translation-bar