Inspiratiepagina

Wil je graag deelnemen aan de actie “Te Gekke school '21-’22!?” maar kan je wel wat inspiratie gebruiken? Wil je geestelijke gezondheid bespreekbaar maken op je school én je kans op een exclusief intiem concert van onze nieuwe Te Gek!?-ambassadeur Luka Cruysberghs in je school vergroten?

Wel, dan ben je hier op de juiste plek! We helpen je graag een eindje op weg.
 


 

Inspiratie

Laat het scholenaanbod op onze website je inspireren:

  • Maak gratis gebruik van het lessenpakket Take off, een stevig wetenschappelijk onderbouwd pakket boordevol info, tips en bruikbare methodieken voor alle leerkrachten van het secundair onderwijs. Er is een versie voor -15-jarigen en een voor +15-jarigen.
  • Bestel gratis het lessenpakket Weerbaarheid (Awel) dat gericht is op de eerste graad binnen het secundair onderwijs.
  • Bespreek tijdens de les (bijvoorbeeld in de les Nederlands) een boek over het onderwerp geestelijke gezondheid.
  • Kies voor een muziek en/of theatervoorstelling over dit onderwerp
  • Ga aan de slag rond eenzaamheid, want uit onderzoek blijkt dat één op twee jongeren zich soms eenzaam voelt. Met het educatieve pakket Allen tegen eenzaamheid van AG kunnen leerkrachten en leerlingen samen eenzaamheid in de klas aanpakken. Ook de fictiereeks ‘Doorschrijnend’ belicht het thema eenzaamheid.
  • Eén op zes jongeren kampt met depressieve gevoelens, terwijl er zelden over gesproken wordt. Om het thema uit de taboesfeer te halen, ontwikkelden Uitgeverij Averbode en ED TV, met de steun van Te Gek!? en AG, het educatief pakket 'Breekijzer' om het thema bespreekbaar te maken in klassen van de 2e en 3e graad secundair onderwijs.
  • Nog meer tips nodig? Neem een kijkje in onze webshop voor scholen.

Betrek de hele school en denk na over hoe je ook de ouders van de leerlingen een plaats kan geven binnen jullie project. Inspiratie hiervoor vind je in het lessenpakket Take off (pakket voor -15-jarigen en pakket voor +15-jarigen).

Werk een project uit waarbij leerlingen bij elkaar terecht kunnen met hun bezorgdheden (= Peer Support) door een ruimte te voorzien, bijvoorbeeld elke dinsdag tussen 12u00 en 13u00, waar geïnteresseerde leerlingen met andere leerlingen in gesprek kunnen gaan. Bied de leerlingen hiervoor de nodige ondersteuning en begeleiding aan. Je kan voor inspiratie en ondersteuning bij Peer Support projecten ook terecht op deze pagina.

Laat het thema aan bod komen in verschillende vakken. Tips hoe je dit kan aanpakken zijn terug te vinden in het Take off lessenpakket voor +15-jarigen.

Organiseer een dag op school waar leerlingen en leerkrachten hun ervaringen met geestelijke gezondheid delen, bijvoorbeeld via muziek, poëzie, dans ... Zo toon je dat geestelijk gezondheid belangrijk is voor iedereen en dat ook leerkrachten zich kwetsbaar kunnen en mogen voelen.

 


 

Vergroot je kans op het exclusief intiem concert van Luka en hou rekening met volgende tips:

  • Beperk een actie, evenement, project … niet tot één klas maar betrek zoveel mogelijk leerlingen.
  • Hoe vaker de leerlingen worden ondergedompeld in het thema geestelijke gezondheid, of hoe duurzamer de actie, hoe groter het effect is op het verbreken van het taboe en hoe groter je kans om de overwinning te behalen!
  • Wees creatief en origineel (maak bijvoorbeeld binnen je school een eigen lied over geestelijke gezondheid) en laat leerlingen zelf mee nadenken en voorstellen doen over de invulling van jullie project.

 



Te gekke school '20-'21

Vorig schooljaar ('20-'21) was IBE ambassadeur voor onze scholencampagne. Te Gekke school werd toen … Ursulinen Mechelen! Deze school heeft heel wat acties omtrent geestelijke gezondheid op school georganiseerd, bereikte hiermee een heel grote groep leerlingen uit diverse studierichtingen en leeftijden, en zorgde voor duurzame en creatieve initiatieven zoals UM’s Got Talent talentenjacht. Eind september '21 heeft IBE in deze school opgetreden. 

Te Gekke school '16-'17

Ook in 2016 was er een scholencampagne met dezelfde opdracht: Werk iets uit waarbij geestelijke gezondheid bespreekbaar wordt gemaakt op school. Campus Rozenberg in Mol won deze actie en mocht Selah Sue ontvangen voor een intiem concert op hun school. Zij kwamen als winnaar uit de bus dankzij de volgende acties die ze gedurende het schooljaar op poten hadden gezet:

"Onze leerlingen Sociale en Technische Wetenschappen van het 6e jaar (80 leerlingen in 6 groepen) gingen 6 halve dagen aan de slag met volgende opdracht: stel op een expressieve manier een psychiatrische problematiek aan je medeleerlingen voor. We wilden dus verder gaan dan enkel de problematiek leren kennen. We wilden dat de leerlingen er iets van zichzelf van konden maken (poëzie, theater, dans, schilderij, getuigenis, enz.). Deze opdracht levert al jaren mooie en pakkende resultaten op. Eén van deze resultaten (een dans over depressie) werd getoond tijdens het startmoment van de scholencampagne op 5 september.

Te Gek!? heeft ons bij dit project op verschillende manieren ondersteund. Dankzij hen hebben we een lezing over psychische gezondheid door Leslie Hodge aan de hand van haar boek ‘Verborgen Kopzorgen’ en een getuigenis van kunstenaar Sven kunnen organiseren op onze school."

Voel je het ook al kriebelen? Kan je niet wachten om aan de slag te gaan rond het thema geestelijke gezondheid? En/of wil je heel graag een intiem concert van Luka winnen?

Schrijf je dan nu in en ga alvast van start!

 

Veel succes!

Team Te Gek!?

 

Terug