Kom jij als hulpverlener of begeleider ook in contact met mensen met een gok-, alcohol- of ander drugprobleem? Of kom je soms in aanraking met mensen die lijden onder de impact van het gebruik van hun naasten of familieleden?
Hoogstwaarschijnlijk wel, dit soort problemen komen immers zelden op zichzelf staand voor. Bij heel wat lichamelijke of psychische gezondheidsproblemen en ook bij relationele, juridische en sociale problemen, waar de zorg en het welzijnswerk mee te maken krijgen is er dan ook sprake van problemen met alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie of gokken.
Elk contact dat jij als hulpverlener met hen hebt, is een kans om drank-, drug- en gokproblemen bespreekbaar te maken, het stigma tegen te gaan en zodoende de stap naar hulp en verandering haalbaarder te maken. Je hoeft zeker niet te wachten tot die problemen torenhoog zijn, ook het vermoeden van problemen of escalerend gebruik dat tot problemen zou kunnen leiden, is de moeite om te bespreken. Hoe vroeger kan ingegrepen worden, hoe minder ingrijpend vaak en
hoe meer kans op een geslaagde interventie. Veel hulpverleners hebben die ambitie maar een vraag die vaak opduikt is: hoe pak ik dat aan?
Surf dan naar www.vad.be of neem contact met een van de stafmedewerkers.
VAD overkoepelt het merendeel van de Vlaamse organisaties die werken rond de thematiek van alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie en omwille van de analogie met de problematiek ook gokken en gamen. Het gaat om voorzieningen die zich specialiseren in preventie, vroeginterventie, harm reduction en hulpverlening. Dat zijn onder andere Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG), Medisch Sociale Opvangcentra (MSOC), ambulante centra, ontwenningsafdelingen van psychiatrische ziekenhuizen en therapeutische gemeenschappen
Een beschrijving van de werking van de verschillende organisaties vind je in de online doorverwijsgids. Deze doorverwijsgids bundelt het Vlaamse aanbod.
Een handig instrument als je op zoek bent naar hulpverlening voor jouw cliënt of patiënt!
Met een gevarieerd opleidingsaanbod (ook online en/of op maat) wil VAD samen met de regionale preventiewerkers de praktijk van het preventiewerk en de hulpverlening ondersteunen. Meer info rond vorming en opleiding vind je hier.
Ben je op zoek naar materiaal rond alcohol, drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen? Of ben je op zoek naar methodieken hoe je best mensen met een verslavingsprobleem begeleidt? Op je website van VAD vind je materiaal dat jou inspiratie en houvast biedt als professional.
Please note, the translation with Google Translate is not always 100% correct, for which we apologize.
We offer this option to translate so that everyone has the chance to view this site in his or her own language.
Activate Translation-bar