Muzikant en meter van Te Gek!?. Ervaringsdeskundige depressie.
Weet dat je niet alleen bent. Het lijkt wel alsof je de enige ter wereld bent die niet gelukkig is, maar niets is minder waar. Gun jezelf wat tijd. En praat erover! Met vrienden, met je familie, met je huisarts of met je therapeut, praten is zo belangrijk. Er is altijd een uitweg, maar die vind je niet altijd in je eentje.
Muzikant en peter van Te Gek!?. Ervaringsdeskundige depressie.
Depressie blijft één van de belangrijkste psychische aandoeningen van deze tijd. Op de werkvloer wordt er steeds meer van mensen verwacht. In deze egocentrische tijden word je ook een schuldgevoel aangepraat als je even niet meekan. Doe daar dan nog eens de coronaperiode bovenop en je hebt een recept voor rampspoed. Als je er openlijk kan over praten weet je dat je niet alleen staat met je kwetsbaarheid. En dat is juist wat we willen bereiken met Te Gek!?
Zaakvoerder De Wakko kapper en woordvoerder 'Wel Jong niet Hetero'. Doorbreekt taboes op sociale media. Ervaringsdeskundige depressie. Ambassadeur ‘Wellicht’.
Was er maar zo’n campagne toen ik 19 jaar was en in een depressie sukkelde. Dan had ik misschien wat antwoorden op mijn vragen gekregen, een rolmodel gevonden of een lichtpuntje gezien. We moeten deze thematiek echt uit de taboesfeer halen, alleen zo kunnen we lichtpuntjes creëren voor mensen die ze even niet meer zien.
Muzikant, theatermaker, columnist en ervaringsdeskundige depressie. Ambassadeur van Wellicht.
Wat mijn depressie me uiteindelijk heeft bijgebracht is een diepe liefde voor het leven. Mijn leven is waardevol, zelfs al raak ik hele dagen niet uit bed, zelfs al krijg ik geen letter op papier, zelfs al staat mijn brein in brand en doet elke seconde pijn. Mijn depressie heeft me geleerd dat het leven sterker is dan welke duisternis ook. Depressie is, ten lange leste, een harde les in onvoorwaardelijke liefde. Onvoorwaardelijk. Liefde voor jezelf, liefde voor het leven, liefde voor de wereld, zelfs liefde voor de duisternis. Heb vertrouwen. Die liefde bestaat.
Auteur van 'Wordt het ooit weer licht?' en ervaringsdeskundige depressie. Ambassadeur van Wellicht.
In het diepst van een depressie lijk je helemaal afgesneden van de wereld om je heen. De kleinste dingen kosten je de grootste moeite. In het donker voel je je ook echt helemaal alleen. Ik hoop dat de campagne 'Wellicht' dat deel een beetje kan verlichten en voor verbinding kan zorgen. Als mensen weten hoe het voelt om een depressie door te maken, komt er hopelijk meer begrip om als buitenstaander in zachte nabijheid te blijven zeggen: 'Ik ben hier, je hoeft er niet alleen door'. Natuurlijk is er geduld en tijd voor nodig om tot herstel te komen, maar het is zo kostbaar als je die tijd van jezelf en je omgeving ook echt krijgt. Zo kan het langzaamaan weer licht worden.
Diensthoofd psychiatrie UZ Brussel, deskundige Wellicht
Het drama van mensen met een depressieve stoornis is dat men vaak goedbedoelde raad te horen krijgt, zoals “even doorzetten“ of “doe iets leuks, ga eens op vakantie dan gaat het zo beter …”. De waarheid is dat dit bij een klinische depressie niet mogelijk is en men voorbij gaat aan de grote lijdensdruk. Sensibilisering en informatieverstrekking via campagnes zoals Te Gek!? blijven dus van groot belang.
Auteur, columniste en ervaringsdeskundige depressie. Ambassadeur van Wellicht.
Met mijn nieuwe boek Hersenorkaan heb ik een duidelijke missie: met het verhaal over mijn eigen depressie de ziekte meer bespreekbaar maken en het taboe erover kleiner.
Please note, the translation with Google Translate is not always 100% correct, for which we apologize.
We offer this option to translate so that everyone has the chance to view this site in his or her own language.
Activate Translation-bar