• Nieuws
  • 10 oktober 2013: werelddag van de geestelijke gezondheid

10 oktober 2013: werelddag van de geestelijke gezondheid

De werelddag

Reeds voor de 21ste maal organiseert de WFMH de Werelddag van de Geestelijke Gezondheid. Doel van deze dag is de geestelijke gezondheid onder de aandacht te brengen van het brede publiek. Deze dag wil de discussie openen over psychische problemen en over de investeringen die men doet op vlak van preventie, promotie en behandeling. Aangezien meer dan 1 op de 9 Belgen op dit moment te kampen hebben met psychische problemen, is het nodig dat een samenleving hier bij stil staat!. Omdat het tijd is om normaal te doen over psychische problemen!

Het aantal niet behandelde psychische problemen (treatment gap) blijft zeer hoog. Slechts één op twee vindt in West-Europa zijn weg naar de geestelijke gezondheidszorg. Voor België spreekt men over 60,9% onbehandelde problemen! (link). In de derde wereld landen blijven zelfs negen op tien van de problemen onbehandeld (link).


Het thema voor 2013: 'Geestelijke gezondheid en ouderen'


Onze bevolking vergrijst'¦ Van 2001 tot 2012 steeg de Belgische bevolkingsgroep van 65+-ers met meer dan 9%, terwijl de totale Belgische bevolking toenam met 6,5%. Wereldwijd ziet men dezelfde tendensen.

 

Ouderen staan voor specifieke gezondheidsuitdagingen. Verlieservaringen (verlies van geliefden, verlies van sociale steun, verlies van fysieke mogelijkheden waardoor de mogelijkheid tot zelfstandig leven afneemt) eisen hun tol op vlak van hun emotioneel welzijn en resulteren niet zelden in psychische problemen. Deze problemen worden bij ouderen vaak niet voldoende herkend door zowel de professionele gezondheidswerkers als door de ouderen zelf waardoor hulp uitblijft. 
Anderzijds zien we dat sociale steun en de bestaande familiebanden een boost kunnen geven aan de waardigheid en welbevinden van ouderen. Deze factoren vervullen een beschermende rol voor de geestelijke gezondheid van deze bevolkingsgroep. 

 

Psychische problemen die we vooral bij ouderen zien terugkeren zijn dementiedepressiemiddelenmisbruik. Het aantal zelfdodingen onder ouderen wordt vaak onderschat.

 

Latere werelddagen 

Sinds 2015 werken in Vlaanderen diverse organisaties samen onder de noemer Hoofdzaak 10-10. Het thema van 2015 en 2016 was Samen Veerkrachtig.
Terug