• Nieuws
  • 10 september: werelddag Suïcidepreventie

10 september: werelddag Suïcidepreventie

Ter gelegenheid van de Werelddag van de Suïcidepreventie lanceert het Centrum ter Preventie van Zelfdoding een video die oproept om vrijwilliger te worden bij de Zelfmoordlijn 1813. De video toont de echte reacties van voorbijgangers op een noodoproep.

Suïcide in Vlaanderen

Woensdag 10 september is de Werelddag Suïcidepreventie, de dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor de problematiek van zelfdoding. Zelfdoding is in Vlaanderen een van de meest voorkomende doodsoorzaken bij jonge volwassenen tussen 20 en 49 jaar. Per dag vinden in Vlaanderen immers 3 zelfdodingen plaats en ondernemen ongeveer 28 mensen een zelfdodingspoging. In 2011 stierven 1152 Vlamingen door suïcide. Bijna 3 op de 4 van hen waren mannen: 820 mannen tegenover 332 vrouwen. Elke zelfmoord is er één te veel en de vrijwilligers van de Zelfmoordlijn 1813 zetten zich dan ook in om dit aantal te verminderen.

Een luisterend oor tijdens een crisismoment is van levensbelang

Personen met zelfdodingsgedachten, hun omgeving en nabestaanden kunnen voor een hulpverlenend gesprek op elk uur van de dag terecht op het gratis nummer 1813 of op de chat of mail van de Zelfmoordlijn 1813. Daar beantwoorden de vrijwilligers nu ruim 11 000 oproepen per jaar, maar helaas kunnen nog niet alle oproepen beantwoord worden. Uit onderzoek blijkt dat, van de mensen die belden voor zichzelf, minstens 26 suïcides en 162 pogingen per jaar voorkomen werden. Daarnaast worden ook heel wat suïcides vermeden door te praten met mensen die bellen omdat ze bezorgd zijn over iemand anders.

Een nijpend te kort aan vrijwilligers.

“Elke dag zetten 85 vrijwilligers zich in om de Zelfmoordlijn 1813 te beantwoorden.Door de vele oproepen die binnen komen, kunnen ze helaas niet garanderen dat iedere oproep beantwoord wordt. Gesprekken kunnen lang duren waardoor de lijn bezet kan zijn. De Zelfmoordlijn 1813 doet zijn best om zoveel mogelijk oproepen te beantwoorden. Toch is er een hoge nood aan meer vrijwilligers van alle leeftijden en achtergronden.” zegt Kirsten Pauwels, directeur van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding.

Zou jij deze telefoon beantwoorden?

Om mensen wakker te schudden en meer mensen warm te maken om vrijwilliger te worden lanceert het Centrum ter Preventie van Zelfdoding een video. Wat zou er gebeuren mocht een telefoon van de Zelfmoordlijn 1813 zich onbemand op een openbare plaats bevinden? Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding nam de proef op de som en plaatste een telefoon op de Oude Markt in Leuven.

Terug