• Nieuws
  • Aantal zelfdodingen in Vlaanderen neemt toe

Aantal zelfdodingen in Vlaanderen neemt toe

Vandaag werden de sterftecijfers van 2011 door Minister Jo Vandeurzen bekendgemaakt. Het goede nieuws is dat we langer leven. Het slechte nieuws is dat het aantal zelfdodingen toegenomen is...

Onze levensverwachting gaat er weer op vooruit met enkele maanden en we dus steeds ouder worden. Een meisje dat geboren wordt in 2011 zou nu gemiddeld 83,7 jaar worden. Voor een jongen is dat 78,9 jaar. Het verschil tussen beiden blijft traditioneel groot.

Voor een deel wordt die stijgende levensverwachting verklaard door een afname van het aantal overlijdens door hart- en vaatziekten. Op tien jar tijd zijn er bijna een kwart minder overlijdens door deze ziekten. Ook het aantal verkeersdoden is gedaald.

Meer zelfdodingen in 2011...

Het slechte nieuws is dus dat het aantal overlijdens door zelfdoding in 2011 toegenomen is. In dat jaar overleden 1.182 mensen door zelfdodingen. Dat zijn er 86 meer dan in 2010. Opvallend is dat we de stijging meer zien bij vrouwen (+ 13%) dan bij mannen (+6%). Verklaringen worden onder andere gezocht bij de aanslepende economische crisis. 'Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat elke stijging in de werkloosheid met 1 procent een stijging van 0,8% van het aantal zelfdodingen als gevolg heeft', zegt professor Gwendolyn Portzky van het Vlaamse Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP).

En elders?

Dat de cijfers van Ierland, Griekenland, Spanje eveneens gestegen zijn, zal dus niet verwonderen. Minder voorspelbaar was dat ook in Groot-Brittanië en Nederland het aantal zelfdodingen zouden stijgen. Zou de besparingsronde in de Nederlandse geestelijke gezondheidszorg hier dan als verklaring kunnen meespelen?

De Vlaamse cijfers blijven nog steeds bij de hoogste van Europa. Minister Vandeurzen vraagt om de aandacht voor suïcidepreventie niet te laten verslappen. 'De hele samenleving moet gesensibiliseerd worden. De hulpverlening alleen kan dit niet oplossen." Praten over zelfdoding helpt ook écht!

Voor dringende hulp kan je hier terecht.

(gebaseerd op info van het agentschap Zorg en Gezondheid)

Terug