• Nieuws
  • Burn-out vanaf 1 september in de Belgische Wet

Burn-out vanaf 1 september in de Belgische Wet

Vanaf 1 september 2014 zullen bedrijven maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat hun werknemers het slachtoffer worden van een burn-out. Dat schrijven De Morgen, Le Soir, Knack vandaag. Werkgevers moeten hun personeel sensibiliseren en risico-analyses uitvoeren. Voor slachtoffers wordt het makkelijker om hulp te vragen.

Voor de eerste keer komt het begrip burn-out voor in de Belgische wet. Bedrijven moesten eerder al maatregelen nemen om pesterijen, geweld en seksuele intimidatie op de werkvloer tegen te gaan. Nu komt daar dus ook een burn-out bij.

Depressie

Voortaan bundelt men deze risico's onder de noemer: psychosociale risico's op het werk. Deze omvatten een heleboel zaken die het welzijn van de werknemer kunnen verstoren en leiden tot onder meer hoofdpijn, hoge bloeddruk, gebrek aan motivatie en in het ergste geval tot depressie.

Werkgevers zullen er actief over moeten waken dat hun werknemers niet ten prooi vallen aan professionele uitputting. Ze zullen risico-analyses moeten uitvoeren, hun personeel sensibiliseren en een meldingssysteem opzetten. Tot nu toe had een slachtoffer geen mogelijkheid om zijn werkgever om hulp te vragen, tenzij door het indienen van een gemotiveerde klacht over intimidatie. Voortaan zal hij een veel neutralere aanvraag tot interventie kunnen indienen.

De nieuwe wet maakt het daarnaast makkelijker intimidatie door de werkgever te laten erkennen door de rechtbank. Tot nu toe moest de werknemer voor elk incident afzonderlijk bewijzen dat het om pesterijen ging. Voortaan bekijkt de rechter niet meer elke handeling apart, maar het geheel en de frequentie van de vermeende intimidaties.

De werkgevers moeten hun arbeidsreglement voor 28 februari 2015 aanpassen aan deze nieuwe regelgeving. (AVE)

(Bron: Knack, 28/08/14De Morgen, 28/04/14)

Stigmatisering

Deze aanpassing van de arbeidswetgeving is, volgens ons, een goede stap om het probleem van burn-out aan te pakken. De wetgever erkent dat burn-out echt een probleem is. En de kans wordt geboden om burn-out bespreekbaar te maken.

Echter zijn er een paar valkuilen. Door deze wetgeving bestaat het risico dat burn-out nu als een onderdeel van een vervelende administratieve regelgeving beschouwd wordt en dat werkgevers hun inspanning voor het welzijn van hun werkgevers beperken tot of afhandelen als een administratieve taak. Deze wetgeving verandert trouwens ook niks aan het beeld dat werkgevers hebben op mensen met psychische problemen. De mogelijke stigmatisering van deze mensen zal niet veranderen. Voor ons lijkt het van belang dat werken aan burn-out past binnen een breder en geïntegreerd welzijnsbeleid. Tenslotte moet het duidelijk zijn dat burn-out een complexe problematiek is die niet enkel te herleiden is tot een zuiver werkgerelateerd probleem. Dus met een aantal preventieve acties, zoals door de wet gevraagd, zal je het probleem van burn-out niet uit je bedrijf houden...

Terug