• Nieuws
  • Eén enkele vraag aan seksueel misbruikte kinderen voorspelt hun trauma symptomen

Eén enkele vraag aan seksueel misbruikte kinderen voorspelt hun trauma symptomen

Kinderen die geëvalueerd worden voor seksueel misbruik vragen of ze zichzelf de schuld geven, helpt hun trauma symptomen te voorspellen, volgens nieuw onderzoek.

"We stelden vast dat het antwoord op één enkele vraag '“ "Heb je soms het gevoel dat dit jouw schuld is?' verschillende traumasymptomen bij deze kinderen voorspelt," verklaarde de hoofdonderzoeker Dr. John D. Melville, site director van het Child Advocacy Center.

"Ik was verrast door de sterkte van het verband tussen zelfbeschuldiging en multipele trauma symptomen. De veerkracht na een trauma is een gecompliceerd, veelzijdig proces. Het is ongewoon dat één vraag zo sterk geassocieerd is met zo vele resultaten," verklaarde hij.

De auteurs onderzochten gedrags- en emotionele symptomen van misbruik en zelfbeschuldiging bij kinderen die medisch geëvalueerd werden nadat ze seksueel misbruik hadden bekendgemaakt, alsook de reacties van de familie op de onthulling.

Ze herbekeken dan de dossiers van 501 opeenvolgende kinderen van 8 tot 17 jaar die consulteerden in een groot stedelijk Child Advocacy Center (CAC).

De kinderen in de studie werden geëvalueerd drie of meer dagen na het meest recente seksueel contact, aangezien de kinderen die acute zorg nodig hadden, doorverwezen werden naar een spoedgevallendienst van een kinderziekenhuis in de binnenstad.

In totaal had 83% van de kinderen minstens één trauma symptoom zoals slaapmoeilijkheden, problemen op school, problemen met de eetlust, of droefheid; 20% had één symptoom en 45% rapporteerde drie of meer symptomen. Zestig percent van de kinderen had slaapmoeilijkheden, en bijna 35% had gedachten van zelfmutilatie. In totaal rapporteerde 55% zelfverwijt.

Kinderen ouder dan 12 jaar hadden bijna dubbel zoveel risico om zichzelf de schuld te geven voor het misbruik, en meisjes hadden dubbel zoveel risico als jongens om zichzelf de schuld te geven.

Wanneer de ouders de onthulling van het misbruik door hun kind niet geloofden, waren de kinderen meer geneigd om zichzelf de schuld te geven tijdens hun medisch onderzoek.

Ouders moeten hun kinderen laten weten dat ze geloven wat ze vertellen over het misbruik en ze moeten begrijpen welke impact hun initiële reactie zal hebben op de emotionele respons van hun kind op het misbruik, aldus de auteurs.
Artsen moeten de moed van het kind appreciëren om het misbruik te onthullen en moeten hen geruststellen dat vele kinderen vaak uitstellen om dit te vertellen om een aantal geldige redenen, zoals de angst om problemen te krijgen of niet geloofd te worden, voegen ze eraan toe.

Dr. James L. Lukefahr van de University of Texas Health Science Center at San Antonio, die coauteur was, verklaarde, "Het belangrijkste dat je moet voor ogen houden als een arts een kind onderzoekt dat wellicht seksueel werd misbruikt, is dat het kind wellicht niet spontaan zal vertellen dat het trauma symptomen heeft. Het is echt de taak van de arts om het kind op een zorgende en respectvolle manier te ondervragen over de symptomen als gevolg van het trauma."

"De overgrote meerderheid van de kinderen die seksueel misbruikt werden, heeft psychosociale symptomen. Het is zeer belangrijk dat de artsen deze kinderen onderzoeken op deze symptomen. De evaluatie van dit type emotioneel trauma is een zeer belangrijk onderdeel van de evaluatie van een kind dat misbruikt is geweest," verklaarde hij.

"Het onderzoek van seksueel misbruik is een gespecialiseerde dienst die meer omvat dat het verzamelen van bewijzen of een klinisch onderzoek. Artsen moeten deze emotionele gevolgen van seksueel misbruik diagnosticeren en behandelen," verklaarde Dr. Melville.

In de US zijn CACs multidisciplinaire faciliteiten die steeds meer instaan voor het verlenen van wettelijke tussenkomst en psychotherapie bij kinderen die seksueel misbruik bekendmaken, aldus de auteurs. In 2012 werden 286.457 Amerikaanse kinderen geholpen in CACs, en hiervan werden 197.902 (69%) kinderen beschouwd als slachtoffers van seksueel misbruik.

Bron: Reuters Health information, 07/04/14 - Child Abuse & Neglect 2014

Terug