• Nieuws
  • Eerste plaatsen voor langdurig geïnterneerden

Eerste plaatsen voor langdurig geïnterneerden

Er komt voor het eerst aangepaste opvang voor langdurige geïnterneerden. Dat hebben ministers Maggie De Block (Open VLD) en Koen Geens (CD&V) aangekondigd. Het gaat om een proefproject dat beide ministers na een jaar evalueren. In het verleden werd ons land meermaals veroordeeld voor het ontbreken van de langdurige opvang. 

De geïnterneerden zullen ondergebracht worden in het universitair psychiatrisch centrum Sint-Kamillus in Bierbeek. Aanvankelijk zullen er dertig opvangplaatsen beschikbaar zijn. De eerste opnames zijn gepland tegen het voorjaar van 2016. 

"Geïnterneerden waarvoor geen therapeutische behandeling meer mogelijk is, zullen verzorgd worden in een veilige en gezonde omgeving buiten de gevangenis", zegt De Block over de nieuwe langdurige forensische opvang. 'Er ontbrak menswaardige, langdurige residentiële zorg voor geïnterneerden die niet meer kunnen behandeld worden en weinig of geen kans maken op resocialisatie.' 

"De afdeling vult een ontbrekende schakel in het forensisch psychiatrisch circuit in en draagt bij tot de uitstroom van geïnterneerde personen uit onze gevangenissen", zegt ook minister Koen Geens. "We houden daarbij rekening met het veiligheidsrisico voor de samenleving en de slachtoffers."

Het universitair psychiatrisch centrum in Bierbeek gaat voor de gespecialiseerde opvang een deel van zijn infrastructuur aanpassen. De instelling, Volksgezondheid en Justitie nemen een deel van het budget voor hun rekening. Een gelijkaardige voorziening zal ook in Wallonië gerealiseerd worden, zo staat in het persbericht.

Veroordelingen

In het verleden werd België al meermaals veroordeeld voor het ontbreken van aangepaste opvang voor geïnterneerden. Begin dit jaar nog kregen acht geïnterneerden van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gelijk nadat ze een klacht hadden ingediend wegens het ontbreken van aangepaste zorg. De Belgische staat werd veroordeeld tot het betalen van een fikse morele schadevergoeding.

(Bron: De Standaard)

Reacties

Wat hier voorgesteld wordt is ten dele een antwoord op wat we vroegen in ons nieuwsbericht over geïnterneerden die niet in het Forensisch Psychiatrisch Centrum kunnen opgenomen worden. We spraken over ong. 750 mensen die nog in de gevangenis verbleven. Als dit voorstel uitgevoerd wordt, blijven maar 720 mensen meer in de gevangenis...

Ook in Sociaal.net worden de problematieken rond internering -zoals telkens- grondig belicht en besproken met als veelzeggende titel: "Menswaardige zorg voor geïnterneerden: De trein der traagheid eindelijk op snelheid?". Volg deze link.

Terug