• Nieuws
  • Geestelijk gezond in coronatijden 31 - Frank

Geestelijk gezond in coronatijden 31 - Frank

Ondertussen in Nederland: 'De angst is hier erg groot'

 

Hoe zou het nog zijn met onze Noorderburen? Corona schudt het anders zo nuchtere Nederland aardig door elkaar, zo blijkt. Wij spraken met Frank Bonekamp, founder en directeur van de stichting Social Run. 'Er zal straks opnieuw in de zorg geknipt worden.'

  

Hoe gaat het met u?

Het is een beetje aftasten, maar ik ben iemand die altijd creatieve oplossingen zoekt. Ik heb het geluk dat zowel ikzelf als mijn naasten nog altijd gezond zijn. Dat maakt het een stuk makkelijker om positief te blijven. Vanuit die positie kan ik mijn dingen doen.

Hoe beleeft Nederland de lockdown? Wat is de stemming bij jullie?

Nogal onduidelijk. Er is een club mensen die angstig is omdat ze binnen moeten blijven. Nederland heeft een intellectuele lockdown, zoals we het hier noemen. Wat betekent dat we veel naar buiten mogen. Er zijn weinig restricties. Maar er is een steeds grotere groep die vindt dat de economische en de psychische gevolgen van de lockdown zwaarder doorwegen dan corona zelf. Die mensen beginnen zich nu te roeren. Ze vinden dat de boel weer open moet. Er zijn al demonstraties geweest van complotdenkers die denken dat 5G de oorzaak is van het virus.

Wat vinden jullie van de aanpak van de Nederlandse regering? Doet ze het goed?

Tja, in hoeverre kan je deze crisis goed aanpakken? Als je alles op z"n beloop laat wordt iedereen ziek, als je alles sluit, breng je de ondernemers in de problemen. Ik denk wel dat de meeste Nederlanders tevreden zijn over de aanpak van minister Rutte en de manier waarop hij communiceert. De politici zijn ook oprecht betrokken. Het wordt serieus genomen en de besluitvorming is goed, die overtuiging overheerst.

Wat doet de stichting Socialrun eigenlijk?

Wij zetten in op inclusiviteit voor mensen met psychische kwetsbaarheden. Dat doen we voornamelijk door het opzetten van evenementen. Wij verschillen niet zo heel veel van Te Gek!?, alleen zetten wij meer in op sport. Jullie organiseren wandelingen, wij hebben een non-stop-estaffetteloop van 555 kilometer door Nederland. Daarnaast organiseren we zo een 60-tal kleinere events die mensen samen doen bewegen. Met de lockdown hebben we theater naar voor gehaald. Sinds dag één van de lockdown hebben we iedere avond een artiest een podium gegeven op onze Facebookpagina. We zijn ondertussen al meer dan 50 avonden ver. Elke avond kan je bij ons een optreden live meemaken, kwestie van de mensen een lichtpuntje te geven. Mensen zijn alleen, kunnen inloggen, waardoor we toch weer even samen zijn.

Gaat de Socialrun in september door?

Geen idee. Alle evenementen tot 1 september mogen sowieso niet doorgaan. In principe vindt de Socialrun plaats in het derde weekend van september. We zijn bezig met een plan B. We gaan de run aanpassen dat iedereen kan meedoen, met respect voor de 1,5 meter afstand. Ik denk dat we juist in deze periode aandacht moeten vragen voor dit thema. Voor alle duidelijkheid: het zijn zeker niet alleen mensen met een psychische kwetsbaarheid die meedoen. Logisch, want daar draait het net om bij inclusie: je hebt er iedereen voor nodig. Er doen veel instellingen uit de GGZ mee, vriendenteams, bedrijven'¦

 

" Velen vrezen dat de nasleep van de lockdown schadelijker zal zijn dan het virus zelf. Mensen die al kwetsbaar waren, worden nog kwetsbaarder."

In België zijn we erg bezorgd over de impact van corona en de lockdown op onze geestelijke gezondheid. Hoe is dat in Nederland?

De aanmeldingen bij de GGZ zijn op sommige plekken met 80% gedaald. Dat wil niet zeggen dat mensen zich psychisch gezond voelen, maar dat ze bang zijn om zich aan te melden. De gevolgen worden steeds erger. Velen vrezen dat de nasleep van de lockdown schadelijker zal zijn dan het virus zelf. Mensen die al kwetsbaar waren, worden nog kwetsbaarder. Maar je ziet ook ondernemers die alles kwijt raken, er is meer huiselijk geweld,'¦De gevolgen zijn niet te overzien. De angst is hier erg groot.

Heeft de Nederlandse overheid oog voor die psychologische impact?

Veel te weinig, vrees ik. Ze anticiperen goed op corona zelf, maar naar de secundaire gevolgen gaat amper aandacht. Sterker nog: Nederland, het land van bezuinigingen, heeft aangekondigd dat er straks opnieuw in de zorg zal gesneden worden. Ik denk dat die psychologische gevolgen nog lang zullen nazinderen.

Heb je nog een inspirerende gedachte die helpend kan zijn voor anderen?

Ja, we zitten ver van elkaar maar blijven wel dichtbij dankzij de technologie. Ik hoop dat we die toenadering vasthouden, al ben ik bang dat we straks weer naar de waan van de dag zullen overgaan. Ik zie heel mooie initiatieven ontstaan, waarbij we echte verbinding zoeken met elkaar. Er gebeuren mooie dingen: laten we die vooral behouden en koesteren. Nog een tip: zorg dat je dicht bij elkaar blijft. Heb je lange tijd van iemand niets gehoord? Stuur even een berichtje, da"s vaak voldoende om deze periode door te komen.

  

Frank Bonekamp is vader van twee kinderen en partner van Anne, in het dagelijks leven zet hij zich in rondom inclusie voor mensen met psychische aandoeningen. Dit doet hij in de rol van founder en directeur van de stichting Socialrun. Met ruim 60 evenementen per jaar proberen zij een beweging op gang te zetten in Nederland. #meedoeniswinnen is zijn motto en #iedereenbewogen zijn doel.

Terug