• Nieuws
  • Persbericht: En wat met de geïnterneerden die niet in het forensisch psychiatrisch centrum van Gent terechtkunnen?

Persbericht: En wat met de geïnterneerden die niet in het forensisch psychiatrisch centrum van Gent terechtkunnen?

Momenteel zijn er ongeveer 4.000 geïnterneerden in België, van wie er zo"n 1.200 in de gevangenis verblijven. De nieuwe Forensisch Psychiatrische Centra (FPC) van Gent en Antwerpen zullen samen 452 van hen kunnen opvangen. Voor ongeveer 750 geïnterneerden blijft de toestand ongewijzigd: ze blijven in de gevangenis en krijgen geen enkele zorgverlening. Dat kan en mag niet, zegt de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid en schreef daarvoor de ministers Turtelboom, Onkelinx en Vandeurzen aan.

Na jaren van stilzwijgen komt de zorg voor geïnterneerden nu eindelijk onder de aandacht. Vanavond (dinsdag) is het de première van de aangrijpende film '9999' (de titel verwijst naar het jaar waarin een geïnterneerde kan vrijkomen), die deze problematiek pijnlijk scherp aan de kaak stelt. Het nieuwe FPC in Gent is vorige week plechtig geopend. De nieuwe interneringswet is een paar weken geleden goedgekeurd. In België en Vlaanderen zijn al wat inspanningen geleverd om aan de zorg voor deze mensen iets te veranderen. Het lijkt wel alsof de zon opnieuw een klein beetje begint te schijnen na alle veroordelingen (14 inmiddels!) door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens voor de manier waarop België met haar geïnterneerden omgaat. Maar één zwaluw maakt de lente niet'¦

Jan Van Speybroeck van de VVGG: 'Voor vele geïnterneerden zal echt helemaal niks veranderen. De uitzichtloosheid, het gebrek aan degelijke opvang en zorg, de leegte zal voor hen blijven. Want bijna twee derde van de geïnterneerden zullen verder 'opgevangen' worden in de gevangenissen (tot in het jaar 9999?) daar waar ze niet thuis horen'.

De Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid (VVGG) en haar ledenverenigingen maken zich grote zorgen voor deze restgroep die, door hun psychiatrische problematiek, naast beveiliging ook zorg nodig hebben. De VVGG ijvert voor een geestelijk gezond Vlaanderen en wil ook voor deze mensen gepaste zorg en opvang. De VVGG roept de ministers Turtelboom, Onkelinx en Vandeurzen op om hen niet te vergeten.

 Een getuigenis

'Op jeugdige leeftijd ben ik eerst in een psychiatrisch ziekenhuis terechtgekomen door agressief gedrag. Er werd mij medicatie toegediend zonder dat ik een dokter heb gezien en dit was antipsychotica. Hier op volgde een collocatie en zonder navolging werd ik op ontslag gestuurd. Ik heb dan mijn medicatie zelf afgebouwd, echter zonder te weten dat dit psychoses aanwakkerde.

Door in een psychose te gaan, heb ik een auto in brand gestoken en heb ik mij nadien zelf aangegeven bij de politie, die geen weet hadden van wie de dader was. In een periode van 3 jaar (ongeveer 2006-2009), heeft een gerechtspsychiater mij gesproken en dit met de vraag wat er door mijn hoofd ging op het moment van de feiten en met dit verslag hebben ze mij geïnterneerd. Opmerkelijk hierbij is de langdurige periode, zijnde 3 jaar, vooraleer er een uitspraak kwam.

In 2010 heb ik dan één voorwaarde niet nageleefd, namelijk middelenmisbruik, die aanleiding heeft gegeven tot een gevangenisopname van 4 maanden.

In het gevang was ik angstig en voelde mij daar niet op mijn plaats en volgde geen activiteiten, niettegenstaande ik in vleugel C zat. Dit is een vleugel waar alle geïnterneerden zitten en ook verstandelijk gehandicapten. Ik had praktisch gezien haast geen contact met mijn medegevangenen. Gedurende die periode heb ik éénmalig een gevangenispsychiater gezien.

Ze hebben mij dan vrijgelaten en naar Caritas (Melle) geplaatst en dit in een afdeling vreemd aan middelenmisbruik. Na een maand terug een voorwaarde geschonden en waarna ze mij gedurende een zelfde periode van 4 maand terug in vleugel C van de gevangenis te Gent hebben geplaatst.

Daar hebben ze mij naar 4 maanden overgebracht naar de afdeling dubbel diagnose van het PC Sint-Jan te Eeklo gebracht en daar is alles goed verlopen. Voornaam hierbij is dat de sociale dienst van de gevangenis van Gent mij daarbij geholpen hebben om in die afdeling van Sint-Jan te geraken. Na 5 maanden heb ik dan 'campus wonen' mogen doen en terug mijn werk mogen hervatten.

Momenteel is alles goed met mij en hou ik mij aan mijn voorwaarden.

 

Ondertekend: de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid 

Terug