• Nieuws
  • Psychiatrische patiënten opgevangen in gewone woonwijk

Psychiatrische patiënten opgevangen in gewone woonwijk

Een woning ver weg van de instelling, in de hoop dat ze zich integreren in de maatschappij. Voor deze nieuwe vorm van opvang voor patiënten met langdurige psychiatrische problemen maakt de minister van Welzijn, Jo Vandeurzen (CD&V), de komende twee jaar drie miljoen euro vrij.

Over luttele maanden nemen twaalf bewoners hun intrek in sociale woningen rond het Lodewijk Gilliodtsplein in Brugge. Het zijn mensen met een ernstige psychiatrische aandoening die al jaren aansleept: schizofrenie bijvoorbeeld, of een langdurige depressie. Ze komen er terecht in een "echte" wijk, ver weg van een psychiatrische instelling.

"Er moet zo veel mogelijk contact zijn met de buren", zegt Steven Ingelbrecht van de vzw 4Veld. "Er komt een informatievergadering waarop de buren meer uitleg krijgen, bijvoorbeeld over wat schizofrenie is. Tijdens de zomer organiseren we een barbecue of straatfeest voor de hele buurt. We zijn vastbesloten om het taboe te doorbreken, ook al beseffen we dat daar veel overredingskracht voor nodig zal zijn."

Zes proefprojecten

Het project in Brugge kwam er op vraag van familieleden van psychiatrische patiënten die vonden dat er geen geschikte opvang was voor hun kind, broer of zus. Het is een van de zes proefprojecten die door de Vlaamse minister van Welzijn, Jo Vandeurzen (CD&V), zijn geselecteerd om deze nieuwe vorm van opvang uit te testen. In totaal gaat het om 60 extra plaatsen. Er is meer begeleiding dan bij beschut wonen, maar minder dan wat aangeboden wordt in een psychiatrisch verzorgingstehuis (PVT). 

"Voor sommige patiënten is zelfstandig wonen een stap te ver", zegt Grieke Forceville, raadgever op het kabinet van Vandeurzen. "Maar dat wil niet zeggen dat ze in een instelling thuishoren. Daarvoor functioneren ze eigenlijk te goed. Deze mensen horen thuis in de maatschappij."

Angst weghalen

Behalve het project in Brugge start ook een project voor jongvolwassenen in Mortsel, voor dementen in de regio Leuven en voor patiënten met de ziekte van Korsakov in Lede. Elk initiatief krijgt de komende twee jaar telkens maximaal 250.000 euro. Goed voor een totaalbedrag van drie miljoen. Het geld komt vrij door het afbouwen van het aantal bedden in psychiatrische verzorgingstehuizen.

Ook aan de bewoners worden inspanningen gevraagd om zich te integreren in de buurt. Zo kunnen ze vrijwilligerswerk doen bij een vereniging in de buurt. "Bij de scouts bijvoorbeeld, waarom niet. Iemand met schizofrenie heeft af en toe een slechte dag", zegt Ingelbrecht. "Maar daarom hoeven we er geen schrik van te hebben. Iedereen weet intussen wat het syndroom van Down is. We kennen de aandoening en daarom is de angst weg. Daar willen we naartoe."

(Bron: De Standaard)

Terug