'De ervaring met de psychosebril was nog intenser dan ik had gedacht. Op voorhand had ik wel een beeld in mijn hoofd over hoe een psychose zou kunnen aanvoelen op basis van wat cliënten mij in het verleden reeds vertelden.'
“De ervaring met de psychosebril was nog intenser dan ik had gedacht. Op voorhand had ik wel een beeld in mijn hoofd over hoe een psychose zou kunnen aanvoelen op basis van wat cliënten mij in het verleden reeds vertelden.”
Dat is de reactie van psycholoog Christine Jacobs nadat ze op een virtuele wijze beleefde wat normaliter een cliënt ondergaat die een psychose krijgt. Psychiatrisch ziekenhuis St.-Annendael te Diest bood, verdeeld over twee dagen, onlangs zo’n 120 belangstellenden aan om via een speciale techniek in de huid te kruipen van een cliënt met een psychose. Ook twee medewerkers van de politie Demerdal-DSZ ondervonden hoe het is om een psychose te hebben.
Het psychiatrisch ziekenhuis St.-Annendael haalde een digitaal systeem in huis om zijn personeelsleden te laten ervaren wat het is om een psychose te hebben. Het systeem ziet er futuristisch uit en bestaat uit een bril met headset en een joystick. Na uitleg over wat gaat gebeuren, kom je in een surrealistische wereld terecht met desoriënterende klanken en beelden.
Psycholoog Christine Jacobs geeft aan dat ze onmiddellijk een aantal tips meepakt in haar verder contact met mensen die een acute psychose ervaren. “Zo let ik voortaan op voor overprikkeling; dat ik niet te veel vragen stel. Het lijkt al zo druk in hun hoofd. Ik heb ook kunnen ervaren dat ikzelf graag fysieke nabijheid wil, zo lang ik daar controle over heb. Zo wil ik iemands hand kunnen vastnemen, maar anderen mogen mij niet (onverwacht) vastnemen. Mijn collega’s vertelden dat zij juist gerust gelaten wilden worden en liever geen fysiek contact hadden. Dus dat is voor iedereen anders.”
Tenslotte viel het haar op dat ze in de chaos op zoek ging naar een stuk realiteit: een tafel om je aan vast te houden, een deur of zetel die houvast biedt. “Die realiteit bieden en je fysiek aanwezig stellen om je cliënten de kans te bieden hier op in te gaan, lijkt me een alvast een goed idee,” vertelt psycholoog Christine Jacobs.
De hoofdinspecteur van de politie verloor na het gebruik van de psychosebril alle realiteitszin en was niet in staat te communiceren met de mensen rondom haar. Ze koppelde daar onmiddellijk haar besluit aan: "Ik zal mijn gedrag aanpassen op basis van die ervaring en eigenlijk zou elke collega dit eens moeten ondergaan."
Please note, the translation with Google Translate is not always 100% correct, for which we apologize.
We offer this option to translate so that everyone has the chance to view this site in his or her own language.
Activate Translation-bar