• Nieuws
  • Verkrachting. Doorbreek de stilte

Verkrachting. Doorbreek de stilte

Als je geconfronteerd werd met seksueel geweld van welke aard ook, dan zit je met heel wat vragen. De nieuwe webstek www.hulpnaverkrachting.be helpt slachtoffers, familie en vrienden bij hun zoektocht naar antwoorden.

Deze website wil slachtoffers helpen om aangifte te doen bij de politie. Want seksueel geweld is een misdrijf. Deze website is een initiatief van de Belgische overheid, de Politie en het Instituut voor Gelijkheid van Mannen en Vrouwen.

Ook andere initiatieven en websites willen vrouwen helpen het taboe te doorbreken en te spreken. Zo is er ook www.ikzwijgnietmeer.be, een site van de Vrouwenraad, die oproept tot een mentaliteitswijziging omtrent verkrachting.

Verkrachting is de meest brutale vorm van geweld tegen vrouwen!

De officiële cijfers voor verkrachtingen in ons land zijn hallucinant hoog: in 2012 vermelden de politiestatistieken 3053 klachten i.v.m. verkrachtingen, meer dan 8 per dag! In 2011 ontving het parket 4038 verkrachtingszaken, gemiddeld 11 dossiers per dag! Om nog te zwijgen over groepsverkrachtingen, 232 feiten in 2012.  Volgens de politiestatistieken vindt ook elke week minimum één verkrachting plaats binnen de schoolmuren (88 in 2008).

En toch blijft dit geweld grotendeels onder de radar: uit onderzoek blijkt dat 9 op de 10 slachtoffers van verkrachting geen aangifte doen, om verschillende redenen. Ook de Veiligheidsmonitor 2008-2009 stelt dat 'nog steeds meer dan 90% van de seksuele delicten niet aangegeven wordt aan de politiediensten' en dus ook niet in de politiestatistieken opgenomen worden! Door het taboe rond dit enorm maatschappelijk probleem blijven elk jaar opnieuw duizenden slachtoffers van verkrachting en aanranding van de eerbaarheid in de kou staan. Zonder hulp en steun, zonder bestraffing van de dader(s).

Terug