• Nieuws
  • Ziekteverzekering prijst werk aan als middel tegen depressie

Ziekteverzekering prijst werk aan als middel tegen depressie

Mensen met een psychische aandoening moeten niet noodzakelijk thuis blijven tot het helemaal over is, stelt de ziekteverzekering (Riziv). Weer aan de slag gaan is vaak een deel van de therapie, luidt het.

Dat is een boodschap die haaks staat op wat in het verleden werd gemeld. Het Riziv riep afgelopen vrijdag daarom de medische wereld samen met de artsen van de ziekenfondsen bij zich, zo schrijft De Standaard in de ochtendeditie.

Het is vaak beter het werk vroeg te hervatten bij psychische aandoeningen, luidt het nu. Decennia werd het tegendeel gezegd of beleefd. Ga pas terug aan de slag als je helemaal in orde bent, was de impliciete richtlijn.

Ook bij psychische aandoeningen. Mensen die na een langdurige ziekte terug aan het werk willen, moesten daar zelfs toelating voor vragen. Tot voor kort ontmoedigde het uitkeringsstelsel ook trajecten zoals een deeltijdse hervatting van het werk.

Dat is al bijgestuurd. De ziekteverzekering sloot ook al akkoorden met de VDAB en zijn zusterinstellingen om nieuwe jobs te vinden voor mensen na langdurige ziekte, ook na psychische aandoeningen.

Werknemers die willen terugkeren naar het werk, na een langdurige ziekteafwezigheid, kunnen ook discreet een gesprek met hun bedrijfsarts vragen om advies te vragen of te spreken over een aanpassing van de werkpost of het werk.

(Bron: De Standaard, 28/04/2014)

Dit klinkt inderdaad mooi. Om dit te kunnen laten slagen zijn er, volgens ons toch een aantal randvoorwaarden die moeten vervuld zijn. ls er ondersteuning (bij de terugkeer) op de werkvloer? Kan er gekeken worden naar aangepaste jobs? Kan deeltijdse tewerkstelling? En, ook niet onbelangrijk, je moet werk hebben...

Maar vooral ook het stigma en taboe bij werkgevers en collega's zal moeten aangepakt worden wil dit echt lukken. 

Terug