• Nieuws
  • Expert over zuurgooier: "Niet elke psychiatrische patiënt is gevaarlijk"

Expert over zuurgooier: "Niet elke psychiatrische patiënt is gevaarlijk"

Uit het Nieuwsblad:

Wat heeft Jelle F., de 42-jarige Amsterdamse jurist die in februari zuur gooide in het gezicht van een Delhaize-medewerksters in Antwerpen, bezield? Niemand weet het. Zijn moeder denkt aan een psychose en verontschuldigt zich bij de familie van het slachtoffer. Volgens psychiater Dirk De Wachter gaat het om een uitzonderlijk geval.

Volgens de moeder van Jelle F. handelde haar zoon in een psychose.

"Het kan, maar ook daarvoor is het wachten op de diagnose van experts. Ik weet niet welke opleiding die vrouw heeft gekregen, maar een psychose herkennen vergt kennis en ervaring. Het valt me alleszins op dat ze zegt dat haar zoon antidepressiva voorgeschreven kreeg en geen antipsychotica. Vandaar dat ik voorzichtig blijf . Wat die man gedaan heeft, wijkt alleszins ver af van het gewone, laat dat duidelijk zijn. Het is zeker niet typisch", zegt De Wachter.

Hij leidde een dubbelleven. Is dat typisch?

"Dat dubbelleven op zich niet. Maar ik lees dat hij moeilijke periodes had en dat hij dan antidepressiva slikte. Dat hij soms onzeker en gefrustreerd was. En dat hij plots alles wilde achterlaten om in Barcelona te gaan werken. Vluchten van de wereld en van de realiteit van iedere dag, denken dat je weg moet, dat mensen je achtervolgen. Dat zijn bijvoorbeeld wel kenmerken."

En die agressiviteit, mensen aanvallen?

"Dit soort zaken maken me heel triest. Alle inspanningen die we al maanden en jaren doen om de psychiatrie te normaliseren en menselijker te maken, worden door dit soort uitzonderlijke gevallen om zeep geholpen. Laat het duidelijk zijn, het gaat hier om een individu. Een uitzondering. Want slechts een minimum van alle psychiatrische patiënten zijn gevaarlijk", benadrukt de psychiater.

Wat is een psychose eigenlijk?

"Een psychose is in feite het loslaten van de realiteit, van de normale wereld waarin men leeft, en zich terugtrekken in een eigen wereld. Maar laat het duidelijk zijn, een psychose staat zeker niet synoniem voor geweld gebruiken. Wat we hier zien, als het al een psychose is, is uitzonderlijk", zegt psychiater Dirk De Wachter.

Hoe krijgt men een psychose?

Zoals bij veel gezondheidsproblemen is het een combinatie van factoren. Erfelijkheid speelt bijvoorbeeld een rol. "Statistisch gezien maakt 1 procent van de bevolking in zijn leven een psychose door. Daarmee is het een van de ziektes die in de westerse samenleving het meest voorkomt. Raar toch dat er dan nog zo"n stigma op rust. Toch wil ik wachten op de conclusies van experts om een definitieve diagnose te stellen", zegt Dirk De Wachter die onder meer psychiater is in het Universitair Centrum Sint-Jozef in Kortenberg.

Kan iedereen het krijgen?

"Ja", zegt De Wachter duidelijk. Naast erfelijkheid kunnen ook trauma"s - zoals misbruik - of druggebruik een psychose veroorzaken. Maar ook andere factoren spelen een rol. Zo is wie opgroeit in de stad vatbaarder voor psychoses dan wie opgroeit op het platteland. Men vermoedt door een teveel aan prikkels.

Bron: Het Nieuwsblad

Terug