Het perfecte plaatje bestaat niet

Kirsten Ginckels is ervaringsdeskundige, kraambehandelaar, auteur van het boek 'The gentlemom' (2015) en 'De post partum revolutie' (september 2024)


Waarom moet het perfecte plaatje weg? 

Het perfecte plaatje bestaat niet. Het ideaalbeeld dat we in films en op sociale media zien is fake. Het is niet de realiteit. We streven naar iets wat niet bestaat, wat onmogelijk en dus onhaalbaar is. Wie wel streeft naar dat perfecte plaatje is te druk bezig met (onbenullige) details om het grotere geheel te kunnen zien, om in te zien wat echt belangrijk is en aandacht verdient.

We streven naar iets wat niet bestaat, wat onmogelijk en dus onhaalbaar is.

Het perfecte plaatje bestaat niet. Toch zie je het overal en hoor je alleen over roze wolken en baby's die doorslapen. Dit legt immense druk op jonge ouders die ook buiten het kerngezin, bv. op de werkvloer, vaak snakken naar zuurstof. Er mag wat druk van de ketel. De lat mag lager. De verwachtingen en verplichtingen mogen minderen. En laten we eerlijk zijn tegen onszelf en tegen elkaar. We doen allemaal ons stinkende best en daar mogen we écht meer op vertrouwen.

Wat is jouw visie op de verzorging van moeders?

Mama's hebben precies hetzelfde nodig als hun baby:

- Warmte: Tijdens een bevalling (via de buik of vaginaal) opent je lichaam zich, waardoor er koude en wind je systeem binnenkomt. Dit ontregelt o.a. je spijverteringssysteem, zorgt voor disbalans, onrust en spanning. Onmisbaar in deze periode: warmte in de vorm van warme gerechten en dranken, warme verwarmende olie, warme kledij, dekens, warmwaterkruik …

- Langdurige periode van rust: Zwangerschap is een periode van groei, post partum een periode van rust. De natuur schrijft het ons zo voor. Helaas zijn we al lang ons natuurlijke ritme verloren. We gaan tegennatuurlijk snel weer terug rondwandelen, het huishouden runnen, aan het werk ... Rust is noodzakelijk om fysiek te kunnen herstellen van een bevalling. Zonder de nodige rust wordt het ook zeer uitdagend om je emotioneel en mentaal staande te houden in deze periode. Daarnaast speelt rust een zeer belangrijke rol in onze hormoonhuishouding. Geloof me, die wil je niet uit balans.

- Voedzame voeding/krachtgevende kraamkost: Om aan te sterken en terug op krachten te komen, heb je voeding nodig die warm en verwarmend van nature is. Deze voeding is licht verteerbaar zodat er zo weinig mogelijk energie naar je spijsvertering gaat. Daarnaast is ze vezelrijk, bevat ze voldoende gezonde vetten (= energie) en is ze rijk aan de nodige voedingsstoffen.

- Liefdevolle aanraking: Je staat zo open en aan na je bevalling. Met de juiste, zachte aanrakingen kan het lichaam zich beetje bij beetje ontspannen. adrenaline wordt afgevoerd en het zenuwstelsel kan kalmeren. Dit helpt dan weer bij het co-reguleren.

- Nabijheid (van wijze vrouwen): 'It takes a village' is zoveel meer dan wat tegeltjeswijsheid. In heel wat culturen worden pas bevallen vrouwen langdurig omringd door vrouwelijke familieleden en wijze vrouwen uit het dorp. Ze staan de nieuwe mama bij met raad, maar vooral met daad. Ze ondersteunen haar, dragen en ont-zorgen haar.

Het belang van rust voor jonge ouders? 

Als je mama en/of papa wordt, maak je een belangrijke overgangsperiode door die veel energie en tijd vraagt. In deze maatschappij krijgen prille ouders niet de ruimte en de rust die er nodig is om deze periode krachtig door te maken. Het gevolg: heel wat ouders raken de weg kwijt, kampen met fysieke en mentale problemen en vinden steeds minder rust.  

In deze maatschappij krijgen prille ouders niet de ruimte en de rust die er nodig is om deze periode krachtig door te maken.

Bevallen, opstaan en weer doorgaan. deze maatschappij ziet ons het liefst zo snel mogelijk weer meedraaien. Haast en spoed is zelden goed. Rust en tijd, dat is er nodig. Daar worden de ouders beter van en bijgevolg ook hun kinderen.


Terug