Wat is perinatale mentale gezondheid?

Perinatale mentale gezondheid (PMG) is de geestelijke gezondheid van de moeder, de vader en/of de meeouder en het jonge kind tijdens de periode van de zwangerschap tot twee jaar na de geboorte.  

Bij prille ouders  

Wanneer je ouder wordt, verandert er veel. Het is een overgangsperiode: bij de komst van een baby worden ook nieuwe ouders geboren. Je gaat jezelf heruitvinden, stilaan afscheid nemen van je oude leven en op zoek gaan naar een nieuw stukje identiteit. Je aanpassen aan het leven met een baby is een proces van vallen en opstaan, en de druk om een perfecte ouder te zijn is groot. Dit brengt twijfels en gemengde gevoelens met zich mee en maakt prille ouders kwetsbaar. 

Als ouder beleef je die overgang op je eigen manier. Wat je verwacht van de zwangerschap, de bevalling en het ouderschap zelf, hoe snel je je kan aanpassen en hoe sterk je je betrokken voelt bij het kind, spelen allemaal een rol in hoe jij die periode ervaart.  

Bij jonge kinderen  

De eerste levensjaren van een kind zijn belangrijk voor hoe het kind groeit en leert. Hoe een kind zich voelt, is verbonden met wat er om het kind heen gebeurt. Als je draagkracht als ouder onder druk staat, of als de context waarin je gezin zich bevindt niet ideaal is, kan dat een invloed hebben op de geestelijke gezondheid van je kind. Dit legt veel druk bij de ouders om het perfect te doen. Dat is niet nodig: goed is goed genoeg.  

Om de ontwikkeling van het kind zo goed mogelijk te laten verlopen, sta jij als ouder voor de uitdaging om de emotionele uitdagingen veerkrachtig aan te pakken. Ook de omgeving kan ondersteuning bieden bij de veerkracht van prille ouder(s).
 

Emotionele uitdagingen veerkrachtig aanpakken


Wil je nog meer weten over perinatale mentale gezondheid?  

Lees verder op de website van Kind en Gezin.    

Onze partners

Terug