Experts

Lees hier de visies van professionals in het kader van 'Dat lucht op'


Vroege ontwikkelingen alle kansen geven

In ‘Vroege ontwikkeling alle kansen geven’ staat de psychische gezondheid van het jonge kind en zijn zorgfiguren centraal. Je leest er hoe baby’s en jonge kinderen ontwikkelen in de relaties met hun ouders en hoe ouderschap groeit. Dit boek benadrukt de cruciale rol van professionele zorgverleners in kinderdagverblijven en kleuterscholen, in ziekenhuizen en praktijken van artsen en vroedkundigen. Zij zijn belangrijk bij het ondersteunen van de ontwikkeling van de vroege relatie tussen ouders en kinderen, en bij het opvangen van risico’s die goede ontwikkeling kunnen verstoren.   

Vroege ontwikkelingen alle kansen geven - Nicole Vliegen & Yannick Verhaest (red.), 2020  


Ouders mogen struikelen, ook tijdens de eerste duizend dagen van een kind

De eerste duizend levensdagen van een baby zijn belangrijk voor de verdere ontwikkeling. Dat alle ogen gericht zijn op die prille periode kan volgens psycholoog Sofia Vanneste averechtse effecten hebben: het zet kwetsbare jonge gezinnen nog verder onder druk. 

Ouders mogen struikelen, ook tijdens de eerste duizend dagen van een kind – Sofia Vanneste (Sociaal.Net)  


Kinderpsychiater Binu Singh: ‘Wat we verwachten van ouders is niet realistisch’

Kinderpsychiater Binu Singh hamert op het belang van de eerste duizend dagen voor de ontwikkeling van baby’s en peuters. Onze omgang met jonge kinderen bepaalt hun gezondheid en later functioneren. Toch mogen we niet alle druk bij ouders leggen, vindt Singh. “Opvoeding is een collectieve verantwoordelijkheid. We beseffen dat te weinig.” 

Kinderpsychiater Binu Singh: ‘Wat we verwachten van ouders is niet realistisch’ – Sociaal.Net  


Voor de omgeving

Mentale problemen in de perinatale periode raken ook het gezin en de ruimere omgeving. Op deze website vind je tips voor partners en anderen hoe ze hierbij kunnen ondersteunen. 

Voor de omgeving – Perinatale Hulp  


Kinderwens

Je bent klaar om ouder te worden. Er zijn voor je zwanger wordt al heel wat dingen waar je op kan letten om je vruchtbaarheid te verhogen. En wat als het toch niet meteen lukt? Dan zijn er ook andere opties. Op deze website vind je meer informatie. 

Kinderwens – Kind en Gezin  


Jonge mama’s en roze wolken?

Roxanne Bleijenbergh houdt een pleidooi om de stemmingswisselingen te normaliseren die bij een zwangerschap horen. 

Jonge mama’s en roze wolken? Tijd om oog te hebben voor alle kleurschakeringen – Knack.be 


Ups & downs tijdens de perinatale fase

Heel wat prille ouders kampen met gemengde gevoelens, moeilijke momenten en psychische uitdagingen, al is het taboe daarrond nog groot, vertelt klinisch psycholoog en doctoraatsstudent Pauline Verhelst (UGent).

Het is heel normaal dat jonge ouders uit evenwicht raken – Zorgnet-Icuro 


Wolk in mijn hoofd  

Deze website Wolk in mijn hoofd geeft informatie over de emotionele klachten waaronder de babyblues en pre- en postnatale depressie, angst of psychose die kunnen ontstaan tijdens de perinatale periode. 

Getuigenissen  

Lees hier de getuigenissen van prille ouders in het kader van 'Dat lucht op'


Boeken  

  • Dit is niet wat er zal gebeuren - Zita Theunynck  
    Zita Theunynck vertelt in haar fictie boek ‘Dit is niet wat er zal gebeuren’ het verhaal van een vrouw die op het punt staat te vroeg mama te worden. 
  • Roze wolken & tequila: Wat mama worden écht met je doet - Nathalie Berghmans, Tinneke De Souter & Dagmar Versmissen
    Naast het blootleggen van enkele medische geheimen wordt in dit boek ook het psychologische effect van zwanger zijn besproken. Daarnaast komen een aantal goedbewaarde geheimen, schijnbaar onbespreekbare struggles en herkenbare mythes aan bod.   
  • Het is zoeken..: De eerste duizend dagen ouderschap in (minstens) evenveel zoektermen - Annelies Moons
    Annelies Moons maakt een bundeling van alle informatie die ze via veelvuldige zoekopdrachten op het internet tijdens haar eerste 1000 dagen als moeder heeft verzameld. 
  • The Gentle Mom – Kirsten Ginckels & Ellen Van Den Bouwhuysen 
    Ellen Van Den Bouwhuysen en Kirsten Ginckels willen met dit boek mama's samenbrengen rond hun onzekerheden en gevoelens. Zodat ze zich minder alleen voelen en er zijn voor elkaar. 
  • Boek over postpartum psychose: Kortsluiting in mijn hoofd - Brenda Froyen
    Brenda Froyen brengt in het boek ‘Kortsluiting in mijn hoofd’ haar autobiografische verhaal over haar ervaringen met postpartum psychose en haar zoektocht naar hulp. Hiermee wil ze een maatschappelijk debat over de behandeling van psychiatrische patiënten op gang brengen.  
  • Dubbel Gevoel - Sander Voesten 
    Dubbel Gevoel is een openhartig relaas vol rauwe emoties van de hobbelige weg die een jonge dertiger aflegt voor, tijdens en na de geboorte van zijn eerste kinderen, een jongenstweeling.


Kijk  Luister

Onze partners

Terug