Wat kan je verwachten?  

Vanaf de positieve zwangerschapstest tot de geboorte verandert er veel: als moeder krijg je last van fysieke ongemakken (bv. je bent moe of misselijk), je hersenen krijgen het moeilijker (bv. je vergeet dingen door zwangerschapsdementie) en je verwachtingen over de bevalling en het ouderschap blijven maar groeien.  

Het loopt nooit 100% zoals gepland. Probeer je daar op voor te bereiden, ook al heb je bepaalde voorkeuren. Op zo'n momenten moet je deze soms eens aan de kant zetten. 
– Steffi 

Je als moeder of meeouder zorgen maken of twijfelen is normaal in deze periode. Niet alles voelt fijn en je moet wennen aan het idee van ouder zijn. Mensen denken vaak dat ze alles perfect moeten doen en voelen veel druk, maar het is oké om te leren en te groeien.  

De niet-zorgeloze zwangerschap beleefden we als een emotionele rollercoaster. Intens geluk, angst en onzekerheid wisselden elkaar af. 
Mijn vriendin moest omwille van een risico op vroeggeboorte rusten waardoor ik naast mijn fulltime job ook het huishouden deed en meehielp in de zelfstandige zaak van mijn vriendin. Dat zorgde voor een hoog stressniveau dat een impact had op mijn lichaam. Door de praktische hulp van ons netwerk en medische specialisten hebben wij ondertussen een gezonde dochter en gaat het goed met ons als ouders. 
– papa R. 

Hoe kan je er als prille ouder mee omgaan?  

  • Praat met je partner over jouw verwachtingen van het ouderschap, van jezelf en elkaar. Durf de hernieuwde taakverdeling te bespreken met elkaar.  
  • Bespreek door wie je je laat omringen, persoonlijk en professioneel. Wie zou je kunnen helpen met praktische en emotionele zaken? Waar kan je betrouwbare informatie vinden? 
  • Weet dat het goed gaat zolang jij je goed voelt.  
  • Wees mild voor jezelf!  

Hoe kan je als omgeving steun bieden?  

  • Vraag wat je kan doen om te helpen.  
  • Toon begrip en medeleven.   
  • Wees bereid om te luisteren.  

Onze partners

Terug